Sistem Joga v vsakdanjem življenju ima osem stopenj. Vsaka od stopenj vsebuje telesne vaje in položaje (asane), dihalne vaje (pranajame), sproščanje in meditacijo. Posameznim stopnjam bi morali slediti sistematično, od nižjih proti višjim. Vaje se metodično povezujejo in stopnjujejo, tako da optimalno učinkujejo na telo, duh in dušo.

Posebej pomemben je prvi del sistema, ki vsebuje sarva hitta asane - vaje, ki so dobre za vsakogar. S temi predvajami za prave asane se lahko brez težav pripravite na naslednje stopnje. Namenjene so vsem ljudjem, sproščajo telo in izboljšujejo počutje.

Telesne vaje, dihalne vaje in tehnike sproščanja so idealna kombinacija. Telesna in duševna sproščenost sta temelja pravilnega izvajanja vseh jogijskih vaj, saj omogočata, da zaznate vse učinke vaj. Zadostuje, da imate nekaj minut zaprte oči in se sproščate - notranje ter zunanje. Tako je ura vadbe najlepša in najmirnejša ura dneva, ki vas osveži in izboljša počutje. 

Za telesno in duševno zdravje ter duhovni razvoj je zelo pomembna tudi hrana. Joga priporoča polnovredno laktovegetarijansko hrano, ki vsebuje vse življenjsko potrebne elemente, minerale, vitamine in elemente. Tovrstno prehranjevanje ohranja zdravje in varuje pred boleznimi kot so revmatizem, arterioskleroza, rak.

 asane4

Avtor Sistema Joga v vsakdanjem življenju Vishwaguru Paramhans Sri Sami Mahehwarananda, mednarodno priznan mojster joge, je na podlagi svojih izkušenj dolgoletnega delovanja v Evropi, ZDA in Avstraliji v sodelovanju z zdravniki in fizioterapevti razvil Jogo v vsakdanjem življenju kot postopno, sistematično metodo, ki zajema vsa življenjska področja in je primerna za vsako življenjsko obdobje. Sistem zajema telesne, dihalne in duhovne vaje, polnovredno vegetarijansko prehranjevanje, spoštovanje in sprejemanje vseh narodov, kultur in ver, pozitiven način življenja ter humanitarno in ekološko delovanje.