Khatu Duna

Khatu Pranam (Pozdrav Khatuju) je sklop asan Joge v vsakdanjem življenju. Učimo se ga od 1. do 8. stopnje in tako postopoma spoznavamo vse njegove blagodejne učinke. Posvečen je utemeljitelju duhovne linije učiteljev Joge v vsakdanjem življenju Sri Dip Narayan Mahaprabhujiju, ki je 135 let živel v vasi Khatu v indijski državi Rajasthan. 

 

Khatu Pranam uravnoveša in usklajuje naše telo, um in dušo. Na telesni ravni ta sklop asan krepi, preteguje in sprošča mišice, vezi in sklepe celega telesa. Širi pljuča in poglablja dihanje, s čimer omogoča večji pretok vitalne energije po telesu. Spodbuja pretok krvi po telesu in odpravlja utrujenost. Obrnjeni položaji Khatu Pranama spodbujajo večjo prekrvavitev glave, kar izboljšuje sposobnost koncentracije, hkrati pa izboljšuje tudi vid in sluh. Vadba Khatu Pranama povečuje gibljivost hrbtenice in ohranja zdravje vseh notranjih organov ter žlez. Redna vadba Khatu Pranama uravnava celoten živčni sistem in nam pomaga pri obvladovanju močnih čustev. Z vadbo lahko odpravimo tudi živčnost in depresijo.

Khatu Pranam je hkrati tudi duhovna vaja, saj močno vpliva na energijska središča (čakre) in na pretok življenjske energije (prana) v telesu. Uravnava bioritem. Širi našo zavest. Usklajuje telo, dih in živčni sistem ter prinaša umirjenost. 

Nekaj ponovitev Khatu Pranama dnevno bo odpravilo utrujenost in napetost, ter nam prineslo zdravje in radost do življenja. Vadba ni priporočljiva le pri visokem krvnem tlaku in vrtoglavici.

Rezultat iskanja slik za khatu pranam


Več o Khatu Pranamu lahko preberete v knjigi Sistem Joga v vsakdanjem življenju avtorja in Učitelja Paramhans Swami Maheshwaranande ali pa na spletu, kjer je angleška knjiga The System Yoga in Daily Life v celoti na voljo vsem.